DJEMM!’s ‘Proost!’ is letterlijk feest van herkenning

WAALWIJK – Jongerenmusicalgroep DJEMM! stond dit weekend drie keer op de planken van theater De Leest met hun voorstelling ‘Proost!’. Het Brabants Dagblad was er zaterdag bij.

“Mijn naam is Tim de Bruin en ik ben 21 jaar. Ik ben jarig op 28 november. Vandaag is het 28 november. En zoals elk jaar is er vanavond een surpriseparty”, dat zijn de eerste woorden van hoofdrolspeler Timon Klerx, die daarmee meteen de zaal het verhaal in trekt. Ook de rest van de avond houdt Klerx de ogen van het publiek strak op zich gericht, soms met kippenvel tot gevolg. Op Tim’s feestje stellen zijn zussen en vrienden zich één voor één aan de zaal voor, wat nieuwsgierig maakt naar wie zij – op die paar woorden na – verder zijn.

Naarmate de musical vordert, wordt dat duidelijk. Iedereen in de zaal herkent zich wel in de personen en de situaties. Zo is er het stel met relatieproblemen, het meisje dat teveel drinkt en de simpele, zeg maar gerust ordinaire Samantha, met haar blonde haar en panterprintjurkje. Ze wordt overtuigend gespeeld door Jamie Boertien. Een beetje cliché is het wel, maar het publiek kan hard om haar schaamteloze kauwgomgesmak lachen.

De verjaardag van Tim komt telkens opnieuw terug en steeds zijn er diezelfde vrienden met hun eigen problemen. Als dit na een tijdje voorspelbaar wordt en de vraag waar dit heengaat boven komt drijven, neemt het verhaal een andere wending. Er is dan nog maar weinig reden om te proosten. Tim is depressief en heeft genoeg van zijn vrienden, die nauwelijks oog voor hem hebben. Deze diepgang komt op het juiste moment. Een fijne afwisseling in het repertoire van DJEMM!: na de musicals ‘VET’ vorig jaar en ‘Moulin Rouge’ in 2012, is het na deze luchtige, vrolijke voorstellingen tijd voor iets heel anders. Een uitstapje naar de serieuze zaken van het leven, vertolkt in een frisse uitvoering. Zoals DJEMM in 2009 ook al eens deed met de musical ‘Lenteprikkels’, gebaseerd op Broadway’s bekende musical ‘Spring Awakening’, waarin een groep jongeren zichzelf en hun seksualiteit ontdekken aan het eind van de negentiende eeuw (1891).

Wanneer Tim een pokeravondje heeft met zijn vrienden, gespeeld door Jessy Hooijmaijers, Robin Smits, Jimmy Hooijmaijers, Luc Verboven en Jalil Somford, lijkt alles weer goed te zijn. Met een eigen versie van Dotan’s hit ‘Home’ zingen zij ‘We komen thuis hier’. Een moment dat niet lang genoeg kan duren. Als publiek zit je bijna bij hen aan tafel en is het lastig om niet met je voeten mee te bewegen op de maat, zoals de heren doen. Een goede zet van regisseuse en choreografe Aukje van de Wiel, die ook het script schreef. Het live-orkest onder leiding van Ruud Verkoeijen maakt het tafereel af.

Het is DJEMM! zoals Waalwijk DJEMM! kent: energiek en geloofwaardig. Om met de woorden van Tim en zijn vrienden te spreken: het publiek kwam thuis in De Leest.

Deze recensie stond op maandag 6 oktober in het Brabants Dagblad, editie De Langstraat.

Geef een reactie