Vragen zonder antwoord

We vragen ons allemaal wel eens dingen af. Waarom gebeuren dingen zonder reden? Waarom gaat alles zoals het gaat? Vaak hebben we er geen antwoord op, hoe graag we ook zouden willen.

Waarom? Deze vraag blijft steeds maar weer in mijn hoofd rondspoken. Als een vlieg boven een glas limonade. Uiteindelijk besluit de vlieg na verschillende overpeinzingen en pogingen tóch de gok te wagen en het glas in te vliegen. Zo is het ook met de vraag in mijn hoofd.

Ik heb besloten dat ik het antwoord nu toch echt ga vinden, want ik wil het weten. Misschien zal het me veel moeite kosten, maar dat is het meer dan waard. Want straks zal ik het antwoord op mijn vraag weten. Net als de vlieg, die na verschillende pogingen de zoete limonade kan proeven. En als hij dan met zijn pootjes heel voorzichtig door de limonade gaat en het suiker zich laat smaken, is hij meer dan tevreden. Missie geslaagd.

Er zijn een heleboel vragen waar ik stiekem wel het antwoord op weet. Waarom heeft de prins op het witte paard nog steeds niet voor mijn deur gestaan? Omdat ik te kieskeurig ben en van de vrijheid wil genieten. Als het serieus dreigt te worden, kap ik het af. Waaromverpestte ik op de middelbare school mijn wiskunde zo vaak? Omdat ik te weinig sommen oefende. Met alleen maar theorie leren, kom je er niet. Waarom is de bom, die vorige week op mijn kamer ontploft is nog steeds niet ontruimd? Omdat ik daar te lui voor ben.

Maar dan de belangrijke, moeilijke vragen. Waarom is er oorlog? Waarom kunnen mensen niet gewoon in vrede met elkaar leven? Al die haat, ik begrijp het niet. Respect, het enige wat we nodig hebben en er zou eigenlijk overal vrede moeten zijn. Helaas is dat niet zo. Door oorlogen gaan er zoveel onschuldige mensen dood. Waarom? En waarom gaan er ook in landen waar geen oorlog is, zoveel mensen dood? Zoveel kinderen ook. Een ziekte, een ongeluk, geweld. Het is niet eerlijk. Waarom zijn er zoveel mensen die niet kunnen genieten van het leven? Waarom zijn zij ongelukkig? Waarom kunnen wij er niet altijd voor zorgen dat ze het leven weer gaan waarderen? Zoveel vragen, maar zo weinig antwoorden. Wisten we ze maar, dan zouden veel dingen een stuk duidelijker zijn.

Laat ik dan maar meteen gaan beginnen met mijn missie. Wanneer ik de antwoorden gevonden heb, maar ze bevallen me niet, geef ik de moed niet op en zoek ik gewoon weer verder. Want wanneer de vlieg er achterkomt dat er in het glas helemaal geen limonade zit, maar rode verf, vliegt hij zo weer weg en gaat op zoek naar iets anders. Iets wat wel aan zijn eisen voldoet, iets wat lekker zoet is. Dat zal ik ook blijven doen met het vinden van de antwoorden op mijn vragen.

Reacties

  1. Leuke site!. Er zijn nog weinig goede sites over dit onderwerp te vinden.
    Ben blij met jullie toevoeging!
    Ik kan helaas geen bookmark aanmaken naar daphnevanbreemen.wordpress.com in Firefox. 🙁 Weten jullie hoe dit komt?

    Groetjes Barbara

Geef een reactie