Daphne volledigDe schrijfster is Daphne van Breemen. 24 jaar oud. Wonend in Utrecht. Al zo lang als ik me kan herinneren, sta ik bekend als ‘dat meisje dat altijd lacht’.

Schrijven is iets wat ik heerlijk vind. Columns, verhalen, poëzie, als ik maar in de tekst op kan gaan. Het liefst schrijf ik over religie, omdat het me enorm fascineert. Of het nu het Christendom, de Islam, het Jodendom of het Hindoeïsme is, ik vind het allemaal interessant. Want niets brengt zo veel teweeg als geloof. In het individu en in de samenleving. Daarom studeer ik sinds september (2015) aan de Universiteit Utrecht, waar ik de premaster Religies in hedendaagse samenlevingen volg. Hierna wil ik de master Religie en Samenleving gaan volgen om uiteindelijk een mooie carrière in de (religie)journalistiek binnen te slepen. Momenteel houd ik me vooral bezig met fundamentalisme in Islam, omdat dit zo actueel is. Maar ook fundamentalisme in Christendom heeft mijn aandacht. Wat beweegt mensen zo ver te gaan in hun geloof? Het liefst zou ik vaker over religie schrijven en vooral publiceren (ideeën genoeg!), maar de studie vergt jammer genoeg soms meer tijd dan ik zou willen.

In de tijd die overblijft werk ik als freelance journalist onder de naam Van Breemen Media. Klik voor een kleine selectie van mijn journalistiek werk op de pagina Journalistiek. Ik heb namelijk journalistiek gestudeerd aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg, afstudeerrichting dagbladjournalistiek. In december 2014 sleepte ik mijn diploma in de wacht. Van december 2013 tot en met maart 2014 liep ik stage bij dagblad Trouw in Amsterdam op de redactie binnenland en redactie religie en filosofie (verrassend hè?), waarna ik ook nog voor deze krant heb gefreelancet. Natuurlijk schrijf ik ook voor andere media, waaronder het Brabants Dagblad: edities De Langstraat (Waalwijk en omgeving) en Tilburg. Maar voor commerciële klussen ben je bij mij ook aan het juiste adres. Voor verschillende bedrijven schrijf ik magazines, folders, blogs of de teksten van hun website.

Daarnaast was ik van september 2013 tot en met september 2014 columnist voor de onderwijspagina van het Brabants Dagblad. .
In juni 2012 heb ik samen met een vriendin een reportage gemaakt over de Olympische Spelen in Londen. Drie artikelen hiervan zijn gepubliceerd op de sportpagina van nieuws- en opiniesite The Post Online. De zomer van 2011 stond voor mij in het teken van het meeschrijven aan het boek Een kijkje in de keuken van Zanddonk. Dit was een multicultureel project met als doelstelling de bewoners van de wijk Zanddonk, gelegen in Waalwijk, dichter bij elkaar te brengen. In het boek staan interviews met de wijkbewoners die hun roots allemaal niet in Nederland hebben liggen.

Tot slag mag ik mij sinds 15 december 2014 stadsdichter van de gemeente Waalwijk noemen, dankzij mijn herinneringen die ik verwoordde in een gedicht. Uiteindelijk werd ik met dit gedicht ‘Eeuwige stad’ door de jury, onder leiding van toenmalig wethouder Heuverling (cultuur), benoemd tot stadsdichter voor twee jaar. Dit houdt in dat ik op vijf momenten per jaar mijn opwachting maak op verzoek van de gemeente. Daarnaast houd ik me bezig met allerlei nevenactiviteiten. Als stadsdichter wil ik immers overal zijn. Je vindt mij als stadsdichter dan ook op Facebook en op deze pagina onder het kopje Poëzie en natuurlijk op Twitter. Het zou uiteraard mooi zijn als deze ervaring een opstapje is naar een grootse carrière in de poëzie! Een eigen bundel is, – naast een carrière in de journalistiek – een droom.

Reacties

 1. Hoi Daphne,
  Zoals beloofd zou ik even een kijkje op je site nemen..mooie gedichten hoor! Ga vooral door!!
  Ik ben de moeder van Janiek die ook bij WZV zwemt.
  Groetjes Sandra

 2. bert kamp

  Hoi Daphne,

  Vroegere tennismaat van je vader, veel succes met het verdere verloop van je opleiding, en blijf leuke columns schrijven.

  Groeten Bert

Geef een reactie